Home » Foto, Kameror & Tillbehör » Göra ren sensorn

Göra ren sensorn

Jag vet att jag tidigare har sagt att man inte ska göra ren kamerans sensor själv. Och jag tycker fortfarande att du ska lämna in din kamera för att få bästa resultat på rengöringen. Du riskerar heller inte att förstöra sensorn om du låter en verkstad göra arbetet. Men ibland kanske du inte vill lägga ut vad det kostar att lämna in kameran. Du kanske måste ha kameran snabbt och inte hinner vänta. Eller så är du ofta ute och fotograferar i smutsiga miljöer. vswab_green_500x500

Ska du göra ren sensorn själv, rekommenderar jag Visible Dusts svabbar. Löst damm går att ta bort med de flesta produkter, men sitter smutsen hårdare. är det svabbarna som gäller. Närmare bestämt heter de Ultra MXD-Vswab och du köper dem i 12-pack efter din sensorstorlek. Till svabbarna behöver du en rengöringsvätska som passande nog heter ”sensor clean”. Jag beställde grejerna på Cyberphoto, eftersom de var slut på Scandinavian Photo i Mölndal. (skärpning Scandinavian, ni har ofta slut på de saker jag vill ha!). Cyberphoto var snabba och efter två dagar kom mina svabbar. Priset var 340:- för svabbarna och 276:- för vätskan + moms = 770:- Tror man att vätskan räcker till 12 rengöringar, så blir det 64:- per rengöring, vilket får anses som ganska billigt. Min kamera en Canon Eos 1 ds Mk1 såg ut så här innan rengöring:

fore

Själva rengöringen är mycket enkel. Titta i bruksanvisningen för kameran hur du fäller upp spegeln och blottar sensorn. Sedan droppar du fyra droppar rengöringsvätska på svabben och drar EN gång över sensorn med lätt tryck. Klart!

Så här blev resultatet:

efter

 På båda bilderna har jag mörkat bilden för att man lättare ska se damm och smuts. Som ni märker har svabben gjort ett mycket bra jobb. Det enda som finns kvar är två prickar uppe i högra hörnet. Jag får nog ta på mig det, eftersom det var första gången jag gjorde detta. Med bättre teknik hade nog även dessa prickar försvunnit.

Jag ger tummen upp för Visible Dusts svabbar som troligen är det bästa på marknaden just nu för den som själv ska göra ren sin sensor.

Leave a Reply

Copyright © 2009-2012 · Tekniktokig.se Vi recenserar hårdvara och tillbehör · All Rights Reserved · Posts · Comments