Home » Webben » Kom igång med Usenet och newsgroups

Kom igång med Usenet och newsgroups

Usenet och nyhetsgrupper är nytt för många, även om de funnits i nästan 30 år. På senare tid har dock intresset vuxit stort, mycket beroende på den allt hårdare jakten på fildelare. Usenet är ett litet mer “privat” sätt att dela filer på. Du behöver heller inte dela ut för att kunna ladda hem innehåll med den högsta fart som ditt bredband klarar av. Visst, det är lite krångligare än BitTorrent, men med den här guiden går det lätt som en pannkaka!
Det finns egentligen bara en nackdel med Usenet och det är att man måste ha ett abonnemang på en NNTP Usenet Server. Det finns flera olika att välja på och det är bara att googla och jämföra. Astraweb med unlimited dsl speed, är ett bra alternativ. När du ansöker får du ett användarnamn och ett lösenord. De ska du skriva ner och använda i nästa steg.

 

astraweb

Det andra du behöver skaffa är en nyhetsläsare. Börja gärna med gratisvarianten Grabit. Vill du ha den bästa, väljer du Newsleecher.

1. Ladda ner Grabit här.

2. Installera och se till att programmet är associerat med NZB filer genom att kryssa i den rutan.

 

install_associate_usenet

3. Starta Grabit och fyll i adressen till din nyhetsserver ex. news.astraweb.com. Kryssa i rutan för att servern behöver användarnamn och lösenord. Fyll i dina uppgifter som du skrev ner tidigare och tryck next.

 

enter_details_grabit

4. Du kommer nu att bli tillfrågad om du vill ladda ner en lista på alla nyhetsgrupper. Det vill du!

 

updating

5. Medan listan laddas ner kan du fortsätta till nästa steg. Gå till Edit på menyn och välj “preferences”.

6. Välj foldersfliken och ställ in var på datorn du vill spara dina nedladdningar.

7. Nu behöver vi bara få tag i en NZB-fil att ladda ner. NZB är en xml-fil som innehåller en samling av nyhetsfiler som någon lagt samman. Det gör det hela mycket enkelt, du behöver alltså inte själv leta upp alla nyhetsfiler. NZB utvecklades av personerna bakom sajten Newzbin.

8. Newzbin är också det bästa stället att hitta NZB filer på. De tar 0,3 pund per vecka för ett medlemskap. Det finns även gratissidor med NZB-filer.

newzbin1

9. När du hittat en NZB fil är det bara att dubbelklicka på den.

download

Har du gjort allt rätt, så börjar filen att laddas ner till den plats som du tidigare bestämde. Svårare än så är det inte att komma igång med Usenet. Tänk på att även om du inte delar ut något via Usenet, är det ändå förbjudet att ladda ner och använda upphovsskyddat material, enligt svensk lag. Jag bara talar om det ifall någon hade glömt det.

Leave a Reply

Copyright © 2009-2012 · Tekniktokig.se Vi recenserar hårdvara och tillbehör · All Rights Reserved · Posts · Comments